Jak na finance?

Jak se vyznat ve… studiu! (díl 5.)

Ušli jsme spolu už kousek cesty a teď je čas zastavit se na chvilku u praktické stránky věci. Protože vybrat si školu a obor je věc jedna, ale kde na vysokoškolský život vzít peníze je věc druhá. Každý máme jiné zázemí a nedostatek prostředků by rozhodně neměl být překážkou na cestě za vzděláním. Existují tedy nějaké jiné možnosti?

Nejde o to nalézt nějaké zkratky nebo využít výhybku, která není pro každého. Na to na FLD nehrajeme. Nasnadě jsou samozřejmě různé brigády. Pokud vás neláká práce v rychlém občerstvení či podobné věci, na facebooku FLD průběžně zveřejňujeme různé nabídky práce v oboru, v nichž můžete uplatnit a zejména prohloubit znalosti získané studiem. Kromě předávání informací ale fakulta podporuje své studenty i jinak – stipendia.

ilu_7

Fakulta se snaží vycházet vstříc zodpovědným studentům. K tomuto účelu má vypracován stipendijní program, který může přispět k zlepšení finanční zátěže. Jedná se o stipendium pro 1. ročníky, prospěchové, „mladý vědecký pracovník“, cena děkana, ubytovací, sportovní či sociální stipendium. Podrobné informace a podmínky, za jakých je možné příspěvek získat, naleznete tady.

Kromě tohoto systému má student možnost využít výhodné ubytování na kolejích či stravování v univerzitní menze přímo v kampusu, více o této problematice se dozvíte zde. Díky statusu studenta dokladovanému průkazem ISIC je možné také využívat množství slev, a to na dopravu, kulturu a mnoho dalšího.

Finance se můžou stát těžkým břemenem při studiu, důležité ale je si uvědomit, že cesta za titulem není sprint, ale maraton. Je třeba adekvátně rozložit své síly a nezapomenout, že máme za zády podpůrný tým. Pustíte se do závodu s námi?