Provoz a řízení myslivosti

Představujeme…obory! (díl 3.)

Les nejsou jen stromy a myslivec není jen krvežíznivý lovec. Les je křehký metabolismus rostlin a zvířat a myslivec je odborný pečovatel a ochranitel této rovnováhy. Žijete myslivostí a péčí o zvěř? Pak je pro vás obor Provoz a řízení myslivosti jako stvořený.

Několikrát už na našem webu zaznělo, že základními pilíři fakulty jsou obory Lesnictví a Dřevařství, tedy komplexní přístup k lesu jako ekosystému a obor soustřeďující se na organickou látku se všemi procesy, které ji provází. To ale ještě rozhodně není všechno. Protože, když bychom opomenuli zvěř a péči o ní, věnovali bychom se lesu jen polovičatě. Jak tedy vypadá studium myslivosti na fakultě?

ilu_11

Bakalářský obor Provoz a řízení myslivosti rozhodně není jen o správném míření a včasném zmáčknutí spouště. Myslivost je nahlížena ze všech hledisek důležitých pro její řízení v České republice, a to ze správních, právních, biologických i ekonomických, je tedy vnímána jako komplexní obor a nedílná součást trvale udržitelného hospodaření. Základními oblastmi studia jsou myslivost, ochrana lesa a ekonomické aspekty krajinného managementu. Absolventi studia navíc automaticky získávají vyšší myslivecké zkoušky. Podrobné informace o studiu včetně studijních plánů a uplatnění absolventů naleznete zde.

Myslivost v České republice má rozsáhlou tradici, název „lovec“ se u nás objevuje už v 11. století. Málokdo ale dnes ví, že myslivec právě není pouze tím lovcem. Je to především hospodář, který si uvědomuje nezbytnost hospodaření se zvěří, protože jen rovnováha všech lesních složek může zajistit jeho trvale udržitelný rozvoj.

Chcete se stát součástí staleté tradice a přispět svým dílem k harmonické krajině? Přihlašování bylo spuštěno (více zjistíte tady)!